主页 | 英语软件 | flash学英语 | 趣味英语 | 英语杂谈语法 | 听力 | 阅读 | 试题精选 | 联系我们 | 留言簿 |
□ 当前页面:首页试题精选初中试题
相 关 内 容
· 2000年丰台区初中升学统一考试英语试卷
· 2000年河北省初中升学统一考试
· 2000年湖北省部分学校中考英语试题及参考答案
· 2000年荆州市高中(中专)招生考试英语试题
· 2000年武汉市高级中等学校招生考试
· 2000年辽宁省中等学校招生考试英语试题
· 1999年湖南省初中毕业会考英语试卷
· 1999年初中英语毕业、升学统一考试试卷
· 1998北京市初中毕业升学统考试卷
1997年北京市初中英语毕业、升学统一考试试卷
作者:  点击次数:2450
第Ⅰ卷 听力测试(选择题20分)

一、听句子,选择恰当的答语。(共5分,每小题1分)

1.A.It‘s five o’clock.  B.It‘s a fine day.  C.It’s Monday today.

2.A.That‘s OK.      B.Not at all.     C.Oh,it’s over there.

3.A.How do you do?    B.It doesn‘t matter. C.Yes,I am.

4.A.It’s too far!     B.It‘s fine.     C.No,Idon’t think so.

5.A.Here you are!     B.Yes,please.     C.That‘s very kind of you.

二、听句子,选择与所听句子意思一致的选项。(共5分,每小题1分)

6.Peter went to a ________ yesterday.
 A.fruit shop  B.cinema  C.factory

7.Mr Zhang is a ________.
 A.worker    B.doctor  C.teacher

8.A.My mother never eats fish.
 B.My mother likes fish very much.
 C.My mother doesn’t like fish at all.

9.A.Lucy does well in Chinese.
 B.Lucy can‘t speak Chinese at all.
 C.Lucy doesn’t study Chinese.

10.A.Alice has never been to New York.
  B.Alice has lived in New York for five years.
  C.Alice came here from New York five years ago.

三、听对话,回答问题。(共5分,每小题1分)

11.A.Mr Green.    B.Mr King.      C.Mr Read.

12.A.Tea.      B.Bread.       C.Milk.

13.A.In her room.  B.In the garden.   C.In the school.

14.A.On the farm.  B.In the library.  C.At the doctor‘s.

15.A.He wants to live in a quiet place.
  B.The house here is too old.
  C.He has to drop his shoes on the floor every night.

四、听短文,回答问题或完成句子。(共5分,每小题1分)

16.Who asked Robert to a dinner party?
  A.A poor man.  B.A rich man.  C.A young woman.

17.What was Robert wearing at first?
  A.Old clothes.  B.A blue coat.  C.Only a shirt.

18.Why did Robert go back home? He went back home to ________.
  A.eat some good food
  B.take off his fine coat
  C.put on his best clothes

19.Why was the rich man very kind to Robert when he came to the party again?
  A.Because he liked Robert’s fine clothes very much.
  B.Because he thought Robert was a rich man.
  C.Because he thought Robert was a poor man.

20.What did Robert do when he came back to the party again?
  A.He thanked the rich man for taking him to the best table.
  B.He took off his coat and started to eat.
  C.He asked his coat to eat.

第Ⅱ卷 笔试(选择题45分)

五、语音(共5分,每小题1分)

  下列各组单词中,有一个单词划线部分的读音与其他三个单词划线部分的读音不同,选出该单词。

21.A.name   B.bag   C.cat   D.map

22.A.bike   B.time   C.give   D.nice

23.A.clean  B.teach  C.please  D.head

24.A.short  B.horse  C.sport  D.work

25.A.class  B.city   C.come   D.cake

六、词语解释(共5分,每小题1分)

  根据句意,选择与划线部分意思相同或相近的解释。

26.The box is heavy.I can‘t carry it.
  A.not good  B.not light   C.not new

27.There are a lot of trees in the park.
  A.many    B.some      C.few

28.Mum,I’m hungry.Can I have some cakes?
  A.play    B.drink     C.eat

29.They go shopping every day.
  A.buy things B.borrow books  C.work in the shop

30.He can take care of small children.
  A.look at   B.look for    C.look after

七、选择填空(共15分,每小题1分)

  从下列各题所给的四个选项中选择最佳的一项。

31.There is ______ old woman in the car.
  A.不填   B.the   C.a   D.an

32.We often go to the park ______ Sundays.
  A.on    B.in    C.at   D.from

33.My book ______ on the desk.
  A.is    B.am    C.are  D.be

34.Which language is ______, English,French or Chinese?
  A.difficult      B.the diffcult
  C.more diffcult    D.the most diffcult

35.—______ book is this?
  —It‘s Kate’s.
  A.When   B.Why   C.Where D.Whose

36.—Can you write a letter in English?
  —No,I ______.
  A.may not  B.mustn‘t C.can’t D.needn‘t

37.I ______ my homework when Mike came last night.
  A.do  B.was doing  C.am doing  D.have done

38.He began to _______ English three years ago.
  A.learn   B.learns  C.learned   D.learning

39.Jim is a driver, ______ he?
  A.does  B.doesn’t  C.is  D.isn‘t

40."What’s wrong ______ you?"the doctor asked.
  A.from  B.with  C.for  D.at

41.He is rich, ______ he isn‘t happy.
  A.or  B.so  C.and  D.but

42.—Where is Alice?
  —She ______ to the library.
  A.goes  B.will go  C.has gone  D.had gone

43."Help ______ to some meat,Mary,"my aunt said to me.
  A.themselves  B.ourselves  C.yourself  D.himself

44.We’ll stay at home if it ______ tomorrow.
  A.rain  B.rains  C.is raining  D.will rain

45.The students ______ on a farm for ten days. Then they ______ to a factory. Though they ______ back at school,they still remembered those farmers and workers.
  A.have stayed;went;were    B.had stayed;go;are
  C.have stayed;go;have been  D.had stayed;went;were

八、阅读理解(共10分,每小题1分)

  阅读下面A、B两篇短文。根据短文内容,从短文后面每题所给的四个选项中选择最佳一项。

(A)

 Peter was a small boy. He lived with his parents in a small house near some hills.The people there were all poor.

 One night it was very dry and windy.

 When everybody was asleep, Peter suddenly heard some noise. It came out from the kitchen(厨房). He got up and walked to the kitchen. He found that the wood beside the stove(火炉)was burning. There was no water tap(水龙头)in the house, so he could not put out(扑灭)the fire. He shouted loudly to wake up everyone in the house. They all left their houses quickly.

 At last the fire was put out by the firemen. Many houses were burnt. But nobody was hurt in the fire.

46.Peter lived with his ______.
  A.sisters  B.brothers  C.uncles  D.parents

47.One night he found that ______ beside the stove was burning.
  A.the table  B.the wood  C.the door  D.the window

48._____, so he could not put out the fire.
  A.Everybody was asleep    B.He couldn‘t shout loudly
  C.The kitchen was very big  D.There was no water tap in the house

49.Peter knocked on the doors of many houses ______.
  A.to wake the people up    B.to get some water
  C.to find his classmates   D.to visit them

50.______ hurt in the fire.
  A.People in other houses were  B.Peter’s parents were
  C.Nobody was          D.Peter was

(B)

 "You‘re just in time, Joe. We’re going to play cowboys(牛仔)and Indians, and you can be the Indians,"one of my cousins(堂兄弟)said.

 "How many Indians?" I asked.

 "Oh, about a thousand,"he answered, and before I could say no,I was pushed out into the night and became a thousand Indians. Two minutes later I was running in the fields with a group of cowboys behind. The shouts of "After them.Let‘s catch the killers!"and other such TV-play language came into my ears as I ran round a corner and hurried into my Grandpa’s car.

 "We‘ve got him,boys. Let’s go and catch him!"

 But no one wanted to come to get me. All of my cousins except one were always very friendly with me. It was quiet outside. And I went out of the car to have a look.

 Just then I heard a shout,"Bring the rope(绳子),and we can burn him."

 "Only Indians burn people. Cowboys...,"I stopped just in time. I had almost said, "Cowboys hang(绞死)people."

 I was tied to a tree, and the cowboys were looking for some wood when my dear mother called, "We‘re leaving now."

 "Why did Bobby want matches(火柴)?"Mum asked when we were in the car."He was asking Dad whether he had any."

 "Oh,he was just going to — matches? MATCHES? Are you sure he wanted matches?"

 Mother was quite sure, and I didn’t say any more.

51.How many children played the Indians?
  A.One thousand.  B.One hundred.  C.One group.  D.One.

52.Why did Joe‘s cousin say that Joe was just in time? Because ____________.
  A.there were not enough children for the game
  B.the game was just going to start
  C.none of his cousins wanted to be the Indians
  D.they were waiting for Joe

53.Joe didn’t say"Cowboys hang people."out because ____________.
  A.he was tied to a tree
  B.that would make things worse
  C.he was caught by the cowboys
  D.that would make the cowboys angry

54.Which of the following is TRUE?
  A.One of Joe‘s cousins was looking for matches.
  B.Dad didn’t want to give the children any matches.
  C.Bobby wanted to get some matches from his father.
  D.Mum didn‘t think children should play with matches.

55.The name of the story should be "_______________".
  A.Joe and his cousins
  B.Who knows what danger is waiting there
  C.Cowboys-and-Indians is a favourite children’s game
  D.How cowboys and Indians fought in the past

九、完形填空(共10分,每小题0.5分)

  通读下面A、B两篇短文,掌握其大意。然后从短文后各题所给的四个选项中选择能填入相应空白处的最佳的一项。

(A)

 James was a boy.He was different from other children. He did everything very slowly. His parents did not know what was 56 . So they took him to a 57 . The doctor 58 that the boy could not see anything. And he said that he could do nothing to 59 him. James‘ parents were very 60 .

 James grew bigger every day. He was healthy and happy. But he could not 61 himself.

 One day hes parents heard that there was a good doctor in a town. They took the boy to 62 him. The doctor 63 a small operation and James could 64 .

 How 65 everyone was!

56.A.this   B.there   C.ready     D.wrong

57.A.teacher  B.doctor   C.driver    D.farmer

58.A.took   B.read    C.found     D.forgot

59.A.wait   B.tell    C.help     D.teach

60.A.sad    B.tired   C.free     D.angry

61.A.put on  B.wake up  C.look after  D.stand up

62.A.visit   B.thank   C.watch     D.answer

63.A.did    B.saw    C.called    D.hoped

64.A.hear   B.see    C.speak     D.run

65.A.easy   B.clear   C.busy     D.happy

(B)

 We were going to play a team from a country school. They didn’t come until the game time arrived. They looked 66 than we had thought. They were wearing dirty blue jeans(仔裤)and looked like farm boys. We even thought that they had never seen a basketball before.

 We all sat down. We felt that we didn‘t 67 any practice(训练)against a team like that.

 It was already so late that no 68 could be given to them for a warm-up.

 The game began.

 One of our boys 69 the ball and he shot(掷)a long pass to our forward(前锋). From out of nowhere a boy in a dirty T-shirt 70 the pass and with a beautiful form(姿势)he shot and got two points(分).

 They 71 us.

 Then they got another 72 of points in a minute.

 Soon it was all over. The country team 73 us.

 We certainly learned that even though a team is good, there is usually another 74 a little better. But the important lesson learned was:One can’t tell a man, or a team, by the 75 .

66.A.stronger  B.younger  C.worse   D.less

67.A.get     B.try    C.use    D.need

68.A.basket   B.space   C.ball   D.time

69.A.got     B.played   C.missed  D.carried

70.A.caught   B.changed  C.started  D.stopped

71.A.surprised  B.kept    C.broke   D.hit

72.A.half    B.pair    C.group   D.double

73.A.won     B.saved   C.beat   D.joined

74.A.just    B.already  C.about   D.almost

75.A.T-shirts  B.clothes  C.places  D.points

第Ⅲ卷 笔试(非选择题 35分)

题   号





总  分

得   分
 
 
 
 
  
 

阅 卷 人
 
 
 
 
 
 

复 查 人
 
 
 
 
 
 


一、根据句意用括号内所给单词的适当形式填空。(共6分,每小题1分)

1.There are three ____________ on the desk.(book)

2.The ____________ lesson is very interesting.(six)

3.Let ____________ help you.(Ⅰ)

4.Lucy is ____________ than Kate.(tall)

5.Who runs the ____________ in the class?(fast)

6.What‘s ____________ name,please?(you)

二、从右栏中找出左栏内各句话的适当答语,并将其字母标号填入该题前的括号内。右栏答语每句只准使用一次。(共6分,每小题1分)

(  )7.Nice to meet you!      A.You’re welcome.

(  )8.How are you?         B.Nice to meet you,too!

(  )9.What day is it today?    C.Good idea.

(  )10.Shall we go to the park?  D.Happy New Year!

(  )11.Thank you very much.    E.It‘s Friday.

(  )12.Happy New Year!       F.Fine,thank you.

三、根据句意用方框中所给词的适当形式填空,每个词只准使用一次。(共5分,每小题0.5分)

When, easy, What, in, from, go, watch, kind, write, drink


13.We ____________________ TV every evening.

14.I will ____________________ to school early tomorrow.

15.They work ____________________ the factory.

16.____________________ does the train leave?

17.I come ____________________ China.

18.____________________ class are you in?

19.Look! They are ____________________ tea over there now.

20.I think the first lesson is as ____________________ as the second one.

21.Mrs Smith is so ____________________ that we all like her.

22.The stories in this book ____________________ many years ago.

四、根据对话内容,在每个空白处填入一个适当的词,使对话完整、合乎情景。(共10分,每空1分)

(Sh=shopkeeper Li=Miss Li)

Sh:Good morning! What can I ____________ ____________ you?
Li:I’d ____________ two sweaters.
Sh:What kind do you ____________?
Li:I want some cotton ones.
Sh:____________ colour do you like?
Li:Blue.
Sh:What about this one?
Li:____________ ____________ ____________ it?
Sh:Fifty-five yuan.
Li:Hmm....Do you have ____________ ____________ ones in that size?
Sh:Certainly! This way,please. please take your time.

五、根据所给予画和图内外的提示词语,写出意思连贯、符合逻辑的四句话。每幅图只写一句话,所给提示词语必须都用上。(注意:只抄提示语不得分。)(共8分,每句2分)


1.Wei Fang,ill,in,last teek     2.we,her,after school

 ____________________________     ____________________________

 ____________________________     ____________________________



3.our teacher,her lessons      4.three days later,back to school,we,
                   most of the subjects

 ____________________________    ___________________________

 ____________________________    ___________________________

 ____________________________    ___________________________

                   ___________________________





北京市1997年初中英语毕业、升学统一考试试卷

答案及评分标准

第Ⅰ、Ⅱ卷(共65分)

1.A   2.C   3.C   4.B   5.B   6.A   7.C   8.B   9.A   10.B
11.B  12.C  13.A  14.C  15.A  16.B  17.A  18.C  19.B  20.C
21.A  22.C  23.D  24.D  25.B  26.B  27.A  28.C  29.A  30.C
31.D  32.A  33.A  34.D  35.D  36.C  37.B  38.A  39.D  40.B
41.D  42.C  43.C  44.B  45.D  46.D  47.B  48.D  49.A  50.C
51.D  52.C  53.B  54.A  55.B  56.D  57.B  58.C  59.C  60.A
61.C  62.A  63.A  64.B  65.D  66.C  67.D  68.D  69.A  70.D
71.A  72.B  73.C  74.A  75.B

第Ⅲ卷(共35分)

一、本题满分为6分,每小题1分。

1.books  2.sixth  3.me  4.taller  5.fastest  6.your

二、本题满分为6分,每小题1分。

7.B  8.F  9.E  10.C  11.A  12.D

三、本题满分为5分,每小题0.5分。

13.watch  14.go     15.in   16.When  17.from
18.What   19.drinking  20.easy  21.kind  22.were written

四、本题满分为10分,每空1分。

  do for,  like,  want,  What,  How much is,  any other

五、本题满分为8分,每句话2分。只抄提示语不给分。

1.Wei Fang was ill in hospital last week.
      1      1

2.We went to see/visit /visited her after school.
    1    1

3.Our teacher told/asked her not to worry about/be worried about her lessons.     0.5  0.5 0.5       0.5

4.Three days later(,)she/Wei Fang came/got back to school(,)and we helped her           0.5             0.5     0.5
with/(to)learn most of the subjects.
  0.5

When/After she/Wei Fang came/got back to school three days later, we
  0.5       0.5
helped her with/(to)learn most of the subjects.
  0.5    0.5

附:听力测试录音稿

一、听句子,选择恰当的答语。

1.What‘s the time,please?

2.Excuse me.Where’s the post office,please?

3.Are you feeling better today?

4.What‘s the weather like today?

5.May I come in,please?

二、听句子,选择与所听句子意思一致的选项。

6.Peter bought some apples yesterday.

7.Mr Zhang teaches English in a middle school.

8.Fish is my mother’s favourite food.

9.Lucy is good at Chinese.

10.Alice has lived in New York since she came to the USA five years ago.

三、听对话,回答问题。

11. Woman:Excuse me! Are you Mr Green?
    Man:No.I‘m Mr King.
 Question:Who is the man?

12. Woman:Would you like some milk,Mr Brown?
    Man:Yes,please.
 Question:What would Mr Brown like to have?

13.  Man:Where are Lucy and Lily?
   Woman:Lucy is in the garden,and Lily is in her room.
 Question:Where is Lily?

14. Woman:What’s your trouble,young man?
    Man:I.... I‘ve got a headache and....(cough)
   Woman:Have you had anything to eat this morning?
    Man:No,I don’t feel like eating.
   Woman:Well,you‘ve got a cold. It’s nothing serious. Take some medicine and have a good rest.
 Question:Where are they?

15. Woman:I hear you are going to move to a new house,aren‘t you?
    Man:Yes,it’ll be a bit expensive.But the man upstairs drops his shoes on the floor every night and I can‘t sleep.
 Question:Why is the man going to move to a new house?

四、听短文,回答问题或完成句子。

 One day Robert was asked to go to a big dinner party by a rich man. He was wearing old clothes and went to the rich man’s house. When he got there, nobody came out to meet him and nobody gave him a seat at a table. Then Robert went back home, and put on his best clothes, and came back to the party. The rich man and the people at the party got up at once and came to meet him. The rich man was very kind to him and took him to the best table, gave him a good seat and the best food.

 Robert took off his coat, put it in front of the food and asked, "Eat, my dear coat!"

 The other people were surprised and said, "What are you doing?"Robert answered, "I was asking my coat to eat. When I was wearing my old clothes, nobody looked at me or gave me any food or drink. Then I went home and came back in these fine clothes, and everything changed. You gave me these things for my clothes, not for me."



下一篇

版权所有 OK英语学习网(www.okeyen.com) ©2006-2007
网站信箱: wanggangokeyen.com